Morkhoven

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Herentals
Deelgemeente Morkhoven
Straat
Locatie Morkhoven (Herentals)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Herentals (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kleine, zuidelijk gelegen deelgemeente van Herentals met 1.799 inwoners (31/12/2000), begrensd door Westerlo (oosten), Heist-op-den-Berg (zuiden), Herenthout (westen) en Noorderwijk (noorden); in archivalia pas vermeld in 1286 als deel van het Land van Geel in het bezit van Hendrik III Berthout.

Het dorp hoorde vermoedelijk tot begin 16de eeuw bij de heerlijkeid Noorderwijk. In 1506 was Maximiliana van der Noot vrouwe van Morkhoven, ze werd in 1561 opgevolgd door haar zoon Jan van der Meeren en nadien door huwelijk door de families d'Ongnies en Coupigny (1574), laatst genoemde heren verkregen in 1624 de titel van graaf; midden 18de eeuw kwam Morkhoven, opnieuw door huwelijk, in handen van de graven de Croy en in 1778 van de familie de Merode van Westerlo. Het adellijk geslacht van Leefdael (zie Leefdaelhoeve) bezat van in de 16de eeuw in Morkhoven goederen die door het spel van erfopvolging en huwelijken afwisselend gescheiden werden van en verenigd met de heerlijkheid Tielen-Gierle.

Plattelandsgemeente in de periferie van Herentals, in 1865 door een steenweg verbonden met Noorderwijk en Wiekevorst en in 1875 met Herenthout en Tongerlo. Naast landbouwgemeente in toenemende mate woongemeente. Sociale woonwijken door de Geelse Bouwmaatschappij naar ontwerp van M. Vangenechten, L. Lenière en L. Matheve vanaf 1963 (zie gevelsteen). Voorts karakteristieke dorpswoningen en burgerhuizen uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw (onder meer Dorp, Molenstraat), enkele bewaarde hoeven en recente woonhuizen.

  • GORIS J.M., Herentals goed bekeken. Cultuurhistorische gids voor Groot-Herentals: Herentals, Noorderwijk en Morkhoven, Herentals, 1981, p. 83-93.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Herentals

Herentals (Antwerpen)

omvat Alleenstaand burgerhuis

Goorstraat 2, Herentals (Antwerpen)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat Dorp

Dorp (Herentals)

omvat Hoeve

Leefdaalstraat 14, Herentals (Antwerpen)

omvat Hoeve Berteneindsehoeve

Hoevedreef 6, Herentals (Antwerpen)

omvat Hoeve met woonstalhuis

Berteneinde 4, Herentals (Antwerpen)

omvat Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapelstraat zonder nummer, Herentals (Antwerpen)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat Molenstraat

Molenstraat (Herentals)

omvat Onze-Lieve-Vrouwekapel

Goorstraat zonder nummer, Herentals (Antwerpen)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat St.-Niklaasstraat

St.-Niklaasstraat (Herentals)

omvat Woonstalhuis

Leefdaalstraat 1-3, Herentals (Antwerpen)

omvat Woonstalhuis Hemelshof

Goorstraat 30-32, 38-40, Herentals (Antwerpen)

omvat Woonstalhuis Heuvelheidehoeve

Leefdaalstraat 12, Herentals (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.