Burgerhuis met kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met kapel

Beschrijving

Sterk aangepast monumentaal breedhuis, opklimmend tot 1836, zie de gevelsteen in zijgevel met initialen "E.L.". Later ingericht als ziekenhuis van de franciscanessen, geestelijke ziekendiensters die thuisliggende zieken verzorgden: in 1880 te Turnhout gevestigd; vanaf 1898 in de Otterstraat waar hun kapel, volgens literatuurbronnen gebouwd naar ontwerp van P.J. Taeymans, op 23/11/1898 werd ingewijd; in 1955 Turnhout verlaten.

Aangepast, achterin gelegen tweede breedhuis, eertijds zusterhuis met nog sporen van de zusterkamers. Bakstenen kapel onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, leien), heden volledig ingebouwd, enkel nog houten spitsbooggewelf bewaard met aanzet van gemarmerde Korinthische zuiltjes en van spitsbogige glas-in-loodramen en oculus. Kapelletje in tuin.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle