Ingenieur J. Leemans richtte in 1908 te Oud-Turnhout de "Compagnie Industrielle Union" op voor de verwerking van ertsen afkomstig uit de mijnen van "Union Minière du Haut-Katanga" in het toenmalig Belgisch Congo, vanaf 1912 werd de fabriek overgebracht naar Olen in het heidegebied tussen het Kempisch Kanaal en de spoorweg Antwerpen-Gladbach. De Leemanslaan vormt samen met de Koper-, de Radium-, de Zand- en een deel van de Kasteel- en van de Watertorenstraat de zogenaamde "Olense Cité" of het "Koperen dorp" ontstaan ten behoeve van de werknemers. De woonwijk uit de jaren 1923-1930 en 1951-1957, deels (Kerk-, Nieuw- en een deel in de Watertorenstraat) gesloopt in periode 1961-1988, omvat per twee gekoppelde woningen voor het kaderpersoneel (Leemanslaan), meestergasten (Watertorenstraat), bedienden en arbeiders (Koper-, Radium- en Zandstraat). Het volume van de huizen van één à twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, pannen of kunstleien) varieert volgens de sociale status van het personeel. De bakstenen lijstgevels met overwegend rechthoekige muuropeningen afgewisseld met rondboogdeuren (arbeiders-, meestergast- en bediendenhuizen) vertonen contrasterende banden (bedienden- en meestergastwoningen) en gevelvlakken (kaderpersoneel) of decoratief metselwerk van donkere baksteen (arbeiderswoningen). De veelal aangepaste arbeiderswoningen hebben een centraal dakvenster, terwijl de gevels in de Leemanslaan combinaties zijn van lijst- en puntgevels. Het afwijkende pand Leemanslaan nummers 22-24 met beschilderde gevel was de mess van de ingenieurs. De directeurswoning met grote tuin ligt even ten oosten aan de Lichtaartseweg (nummer 1).
s.n. 1990: Van heidegrond tot industrieparochie, Olen, 773-810.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout. Auteurs: Steyaert, Rita Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Bij de aanleg van de wijk is ook gestreefd naar uniformiteit in de groene omkadering van de woningen. Zo werden de voortuinen van de straat gescheiden door een op borsthoogte gesnoeide haag van gewone beuk (Fagus sylvatica). Deze aanleg is nog in verschillende straten fragmentair aanwezig, maar vooral in de Leemanslaan nog goed bewaard. In deze straat werd alternerend aan de buitenzijde van elke woning een gekandelaarde plataan aangeplant (Platanus x acerifolia). Oorspronkelijk verschaften eenvoudige, witgeschilderde houten hekken met een aflopende bovenregel, geflankeerd door rechthoekige hekpijlers met verdiepte spiegels op de voor- en achterzijden, toegang tot de voortuinen in de Leemanslaan en Kasteelstraat. Bij veel woningen zijn vandaag enkel nog de betonnen hekpijlers bewaard.