Historisch diephuis en Duvelgang

Beschrijving

Eertijds z.g. "huis Geerts", thans bierhuis. Vrijstaand diephuis van één (?)/zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), deels opklimmend tot de 18de eeuw; door de jaren heen verbouwd en aangepast.

Bepleisterde en beschilderde, verankerde baksteenbouw met tuitgeveltje; laatstgenoemde volgens literatuurbronnen met muurvlechtingen; heden "gerestaureerd" naar oud model, zie nieuwe, houten kruiskozijnen in plaats van voormalige, houten winkelpui. Oudste volume loopt tot schoorsteen, zie nog originele schouwschacht op zolder.

Links de zogenaamde "Duvelgang", rechts een korfboogpoort onder pannen dakje die toegang geeft tot een gekasseid steegje, de zogenaamde Peenekenspoort, een schaars voorbeeld van de eertijds talrijke "poorten" in de Otterstraat en elders. Recentere aanbouw en achterin gelegen woning opgetrokken met oude materialen, afkomstig van een vijftal in de "poort" gelegen arbeiderswoningen.

• SCHELLEKENS J., Turnhout. De Hoofdstad van de Kempen, Zaltbommel, 1949, p. 29, 32, 98.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle