Schoor

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Balen
Deelgemeente Balen
Straat
Locatie Balen (Balen)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Balen (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gehucht van Balen, gelegen ten zuidoosten van het centrum en evenals de overige gehuchten ontstaan als landbouwnederzetting met noordoost-zuidwest-oriëntatie, zie gemeente-inleiding Balen. Voorheen getypeerd door diverse Kempische hoeven, zie oude prentkaarten. Centraal bevindt zich een driehoekig pleintje, convergentiepunt van diverse verbindingswegen, met de 17de-eeuwse gehuchtskapel. Vermoedelijk eertijds een administratieve eenheid met het gehucht Scheps, zie inleiding aldaar.

In de onmiddellijke omgeving van de kapel getuigen nog enkele langgestrekte hoevetjes van het voorheen agrarische karakter van het gehucht, onder meer Schoor(straat) nummer 62 en Schoor-Dorp nummer 24.

  • WOUTERS V., Balen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1986, nummer 50.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2002

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Balen

Balen (Balen)

omvat Kapel Sint-Thomas van Kantelberg

Schoor-Dorp 1, Balen (Antwerpen)

omvat Pannenhuis

Schoor-Dorp 32, Balen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.