Wezel (Balen)

Beschrijving

Het gehucht Wezel strekt zich deels uit over grondgebied Mol, deels over grondgebied Balen, waar het de noordoostelijke uitloper van de gemeente vormt; deze wijk ontstond pas na de vestiging van de munitiefabriek La Forcite in 1881 en de zinkfabriek Vieille Montagne in 1889. Om redenen van samenhang en praktische aard werd het ontstaan en de algemene ontwikkeling van Wezel onder Mol-Wezel behandeld; de items op het grondgebied Balen worden hier besproken.

Het gebied ten zuiden en ten zuidwesten van Wezel wordt ingenomen door twee waardevolle natuurgebieden, het stuifzandgebied Keiheuvel en het alluviale landschap De Most, zie ook gemeente-inleiding Balen en inleiding gehucht Gerheide.