Eenheidsbebouwing van twee huizen en magazijnen

Beschrijving

Twee enkelhuizen en één dubbelhuis van twee tot vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met achterliggende magazijnen, eigendom van de drukkerij n.v. J. van Mierlo-Proost & co., laatstgenoemde eertijds gelegen op de hoek met de Koning Albertstraat, intussen gesloopt en overgebracht naar de Steenweg op Mol (zie Steenweg op Mol nummers 58-60).

Nummer 30 werd gebouwd circa 1922 naar ontwerp van J. Luyts als woonhuis voor J. van Mierlo-Proost met "eene drukkerij, conciërgerie met bureel (nummer 34) en verdere aanhorigheden" in opdracht van de firma n.v. Lovi, in 1921 gesticht door J. van Mierlo en H. Proost.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels op arduinen plint; horizontale markering door schijnvoegen, kordonvormende lijsten en lekdrempels en puilijst; houten kroon- en tandlijst op klossen. Risalietvormende deur- of venstertravee Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond in plattebandomlijsting met sleutel, op bovenverdieping in geriemde omlijsting met oren en met paneeldecoratie; originele houten vleugeldeuren met bovenlicht, ovaal venstertje en decoratieve klinken.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1922, dossier 23.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle