erfgoedobject

Directeurswoning en burelen Van der Veken

bouwkundig element
ID
12186
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12186

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig woonhuis met burelen van kolenhandelaar A. Van der Veken, zie initialen "A.V." op geëtste vensters van burelen (bijgebouw), gebouwd circa 1919.

Eclectisch herenhuis met aan weerszijden van afgeronde hoek drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), laatste travee onder plat dak; bijgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak.

Baksteenbouw op arduinen plint, zie achtergevel met gele muurbanden; voorgevel met natuurstenen parement; dito kordonvormende lekdrempels; houten kroonlijst met klossen en consoles. Muuropeningen in plattebandomlijsting met diamantpuntsleutel: op de begane grond segmentboogvensters met dorpel op consooltjes, op de tweede bouwlaag rechthoekig met ijzeren leuning; in afgerond hoektravee gekoppelde vensters, op de bovenverdieping balkon met balustrade op consoles; traphal aangegeven door verspringende ramen met geëtst glas. Houten deur met bovenlicht van gekleurd glas in lood; zij-ingang met ijzeren poort.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Directeurswoning en burelen Van der Veken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12186 (Geraadpleegd op 12-05-2021)