Tuinwijk Rode Cité

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinwijk Rode Cité

Beschrijving

De zogenaamde 'Rode Cité' is een tuinwijk gelegen in de noordelijke zone van Zaventem, tussen de A201 en de Olmenstraat. Haar ontstaan kadert in de industriële ontwikkeling van Zaventem vanaf de tweede helft van de 19de eeuw waardoor de behoefte aan arbeidskrachten sterk was toegenomen.

De wijk werd aangelegd na de Eerste Wereldoorlog in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij 'S.A. Saventhem-Extension', later bekend als 'Zaventem Uitbreiding' die werd opgericht op 12 augustus 1920. Voor de aanleg van deze wijk werd in de herfst van 1920 door de gemeente Zaventem een wedstrijd uitgeschreven. Het betrof een ontwerp voor de algemene aanleg van de wijk enerzijds en daaraan gekoppeld een ontwerp voor woningen gegroepeerd in een tuinwijk op een grosso modo driehoekig terrein van 4 ha dat zich uitstrekte langs de Vilvoordelaan. Het bekroonde ontwerp voor de algemene aanleg was van de hand van Jean De Ligne. Zijn ontwerp omvatte daarnaast 117 landelijke eengezinswoningen, voor het grootste deel maisonnettes, per 2, 3, 4 of 5 gekoppeld en voorafgegaan door een voortuintje. Om de prijs zo laag mogelijk te houden zou de baksteen ter plaatse gefabriceerd worden. Slechts 30 woningen werden naar dit ontwerp uitgevoerd; daarnaast zijn er 45 woningen (met een verdieping) naar ontwerp van James Allard en Josse Mouton en 15 naar ontwerp van E. Van Der Slagmolen en P.L. Verbist die respectievelijk de 2de en 3de plaats behaalden voor wat betreft de woningontwerpen. Voor het algemeen ontwerp De straten werden aangelegd begin jaren 1920 en de benamingen werden ontleend aan boomsoorten; ze vertonen een overhoeks dambordpatroon, gevat tussen twee hoofdstraten. Alle woningen vertoonden regionalistische kenmerken en werden kadastraal geregistreerd in 1921-1922. Vandaag zijn de woningen sterk aangepast, grondig gerenoveerd of vervangen door nieuwe bouw.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1921-22/10.
  • DE LIGNE J. 1921: A propos de la cité-jardin de Saventhem, L’Emulation 41.11, 164-170.
  • PUISSANT A.1927: L’ habitation à bon marché, L’Emulation 47.3, 34-38; 47.4, 42-46.
  • S.N. 1920: Concours pour la construction de maisons à bon marché à Saventhem, La Cité 11, 239.
  • S.N. 1920: Commune de Saventhem. Concours pour habitations à bon marché. Résultats du concours, La Cité 12, 49-50.
  • S.N. 1921: Saventhem. La construction d’une cité-jardin, La Cité 6, 154.
  • S.N. 1921: Le concours pour la cité-jardin de Saventhem, La Cité 11-12, 265-267.