Dokterswoning Mol

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning Mol

Beschrijving

Vrijstaande woning uit 1974 naar ontwerp van L. Jansen. Ingenieuze constructie, opgebouwd uit zuivere, eenvoudige volumes met grondvlakken van zes op zes meter van twee bouwlagen onder plat dak. Vloer- en dakplaten en kolommen in witgeschilderd, ter plaatse gestort beton; dragende muren zowel binnen als buiten in zichtbare grote lichtgrijze betonblokken.

Diverse volumes geplaatst volgens een logische schikking van de functies en onderling verbonden met grote rechthoekige glaspartijen gevat in donker gelakt aluminium en duidend op (door)gangen en trappartijen: dienstruimtes (garage, inkom en wachtkamer) aan straatzijde; woongedeelte georiënteerd en opengewerkt naar tuinzijde, praktijkgedeelte aan deze zijde gesloten gehouden. Ommuurde tuin.

Interieur met functionele planvoering: duidelijke scheiding tussen woongedeelte van twee bouwlagen en werkgedeelte van één bouwlaag; woonzone opnieuw opgesplitst in twee gelijkwaardige volumes voor ouders en kinderen, gescheiden door een schuine verticale glaspartij boven een gemeenschappelijke trap en serre. Houten scheidings- en kastenwanden; cementen vloertegels.

• DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 119.
  • BRAEM R., Renaat Braem kiest architectuur, in Openbaar Kunstbezit, XIV, 1976, p. 90-91.