Huis In den Biekorf

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 26, Aalst (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Aalst (actualisaties: 01-05-2005 - 31-05-2005).
  • Adrescontrole Aalst (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Aalst (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis In den Biekorf

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Huis In den Biekorf

Deze bescherming is geldig sinds 23-10-1997.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Huis zogenaamd "In de Biekorf". Diephuis van twee bouwlagen en drie traveeën (respectievelijk drie en twee op beneden- en bovenverdieping), onder zadeldak (pannen). Bak- en natuurstenen trapgevel, op cartouches gedateerd 1657 doch met latere aanpassingen. Originele zandstenen plint met bewaarde afschuining rechts. Zandstenen siervaas op bovenste trap. Rechthoekige vensters met negblokken, zandstenen aanzet- en soms ook sluitstenen voor ontlastingsboog (rollaag). Zandstenen onder- en bovendorpels, soms door arduin vervangen. Rechthoekige deur met arduinen omlijsting op neuten. Drie gevelstenen: naast zoldervenster ANNO / 1657, één eronder met afbeelding van een bijenkorf. Verbouwd rondboogvormig zoldervenster met tussendorpel, negblokken, arduinen lekdrempel. Beraapte tweelaagse zijgevel in Rozemarijnstraat, van drie traveeën, plint met schijnvoegen, rechthoekige vensters in gecementeerde lijsten, zichtbare muurankers.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

maakt deel uit van Kerkstraat (Aalst)

Kerkstraat (Aalst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.