Landhuis Het Heyken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Het Heyken

Beschrijving

Kasteeltje van zes/zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak en plat dak, opklimmend tot 1836-1840 in sobere empirestijl, gelegen in landschapspark met vijver, laatstgenoemde grenzend aan achtergevel. Vermoedelijk enig verband gehad met de zogenaamde "Gruytters blyk" die op of nabij het domein zou bestaan hebben, confer Vandermaelenkaart (1854); eigendom van verschillende vooraanstaande families.

Oorspronkelijk volume beperkt tot centraal gedeelte van drie/vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (kunstleien); circa 1913 in opdracht van E. de Breyne uitbreiding met een oostvleugel van twee/vier traveeën onder plat dak naar ontwerp van "Wauters frères" (Antwerpen), westvleugel van één/één travee onder plat dak vermoedelijk ook in deze periode toegevoegd; in 1948 laatste uitbreiding namelijk uitbouw aan achterzijde van één bouwlaag waarboven terras.

Centraal gedeelte met bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plintje; hoeken van eerste bouwlaag en van deurrisaliet uitgewerkt als imitatiebossage; puilijst; kordons; houten kroonlijst op klossen. Beluikte rechthoekige vensters op begane grond en derde bouwlaag; op tweede bouwlagen beluikte, rondboogvensters in geprofileerde omlijsting met eenvoudig, waaiervormig bovenlicht. Rechthoekige houten vleugeldeur met reliëfglas en ijzerwerk, samen met stucwerkpaneel waarop rankwerk en beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw in arduinen omlijsting; trap met arduinen treden, geflankeerd door muurtjes met op uiteinde recente bronzen leeuwtjes.

Interieur. Eertijds vermoedelijk dienstruimtes op de begane grond en ontvangst- en leefruimtes op de bel-etage.

Later toegevoegde oost- en westvleugel met gelijkaardige gevelopstand en geveluitwerking; getraliede keldervensters. Uitbouw achteraan tevens geïnspireerd op oud gedeelte.

Ten oosten sterk gerestaureerde bijgebouwen van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), eertijds koetshuis, paardenstallen en washuis: baksteenbouw met gecementeerde muurbanden; zijpuntgevel met aandak, op begane grond blinde rondboogvelden waarin oculi, rondboogvenster in top. Aan weerskanten recente uitbouwen.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1913, dossier 59.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle