Architectenwoning C. en L. Vanhout

Beschrijving

Vrijstaande, moderne woning met architectenatelier van C. en L. Vanhout, gebouwd in 1963 als en naar ontwerp van atelier Vanhout-Schellekens. Patiowoning, tot anderhalve bouwlaag hoog; zowel binnen als buiten ongevoegde, donkerbruine baksteen en ruwbekist beton; door de markerende horizontaliteit een goede integratie in de omgeving, de natuur en vice versa door middel van de patio. Rechthoekige raampartijen onder meer naar de tuin toe, soms met brede stalen profielen; lichtkoepels.

Manifest van "brutalistische periode" van voormelde architecten, gekenmerkt door ruw en expressief materiaalgebruik, geslotenheid, één organisch opgebouwd geheel van duidelijk afgelijnde, verspringende of verschuivende, massieve vormen. Creëren van overgangszones tussen de ruimtes onder meer de geleidelijke overgang van de weidse buitenruimte naar de gesloten woning. Bepaalde elementen onder meer de patio, de waterpartij aan de inkom,... refereren aan vroegere realisaties.

Interieur: De centraal gelegen patio, na enkele jaren met glas overdekt, fungeert als scheiding tussen woon- en werkgedeelte en als lichtbron voor de rondom gelegen vertrekken: de werkzone met ontvangstkamer, architectenatelier en garage als bufferzone aan de straatkant (ten noorden), het atelier en de garage situeren zich een half niveau onder de grond; achteraan (ten zuiden) het woongedeelte met keuken, twee zithoeken waaronder een zitkuil met vrijstaande open haard, en slaapgedeelte.

Het achterhuis, de zogenaamde "zonnewoning", gebouwd in 1980 naar ontwerp van atelier Vanhout-Schellekens: ontworpen volgens nieuwe opvattingen ten gevolge van opkomende energiebesparende idee; kleinschalig, eenvoudig volume in donkere baksteen onder glazen lessenaarsdak, uitlopend in een glazen voorbouw, tegelijkertijd licht- en warmtebron; het gehele woonprogramma situeert zich binnen één ruimte .

• BRAEM R., Renaat Braem kiest architectuur, in Openbaar Kunstbezit, XIV, 1976, p. 80-81.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 76-79.
  • HUYSKENS H., P. Schellekens-C. Vanhout en de hedendaagse bouwkunst in de Kempen. Analyse en evaluatie van ruim twintig jaar woningen (1963-198...), onuitgegeven verhandeling, Brussel, 1985, p. 24-32.
  • S.N., Architektenbureau Vanhout en Schellekens te Turnhout, in Baksteen nr. 1, 1971, p. 6-11.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle