Drie burgerhuizen Het Heibloemken, In den Draak, Het Rooske

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat Patersstraat
Locatie Patersstraat 5-9, Turnhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Turnhout (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Turnhout (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuizen Het Heibloemken, In den Draak, Het Rooske

Deze bescherming is geldig sinds 10-05-1999.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Drie burgerhuizen Het Heibloemken, In den Draak, Het Rooske

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Respectievelijk Het Heibloemken, In den Draak en Het Rooske, zie inscripties in geveltop. Burgerhuizen met dubbel- en enkelhuisopstand van respectievelijk vier/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat, leien), gebouwd circa 1895, zie inscripties in nummers 5 en 9, naar ontwerp van P.J. Taeymans, in een eclectische stijl met sterke neo-Vlaamse-renaissance-inslag en/of elementen ontleend aan de cottagestijl.

Verankerde bak- en zandsteenbouw op arduinen plint; verwerking van natuursteen in speklagen, lateien, deur- en vensteromlijstingen, boogstenen, kordonvormende lijsten en lekdrempels, puilijst, typische sierelementen onder meer op borstwering, venster- en deuromlijsting en geveltop namelijk ronde noppen, diamantpunten, wortelmotief, voluten, overhoekse pinakels,...; nummers 5 en 9 met fries van faiencetegels onder houten kroonlijst.

Nummer 5: lijstgevel waarvan twee rechter traveeën verhoogd tot in- en uitzwenkende halsgevel; geveltop uitgewerkt met blind boogveld, besloten tussen lisenen op decoratieve consoles, met pilasters, letterankers "B" en "P" en boogvormig, gebroken fronton; driezijdige houten erker met glas in lood in de bovenlichten.

Nummer 7: puntgevel met overkragend zadeldak met opengewerkte, houten windborden op kraagstukken en bekroond met ijzeren speervormig topornament; bovenbouw gemarkeerd door blinde arcade met rechthoekige basementen en halfzuiltje.

Nummer 9: middenpartij verhoogd tot trapgevel eindigend op palmetmotief en dito topornament. Overwegend rechthoekige muuropeningen: getraliede keldervensters; vensters met stenen (tussen)dorpels en (tussen)stijlen onder blinde rechthoekige of boogvormige velden.

Nummers 5 en 7 met deur onder rondbogig bovenlicht waarboven tweede bovenlicht (nummer 5) en oculus (nummer 7) van gekleurd glas in lood; in nummer 9 spiegelbogige vleugeldeur met fraaie paneeldecoratie, kleine getraliede rondboogvenstertjes en bovenlicht; uithangbord aan fijn uitgewerkte smeedijzeren arm.

Interieur (nummer 5 en 9). Gebruikelijk 19de-eeuws schema van een gang met traphal naast de enfilade van woonvertrekken. Typische plafond- of wanddecoratie met gemarmerd lijst- en stucwerk en paneeldecoratie; geëtste vensters en vleugeldeuren met paneeldecoratie; marmeren schouwen; vloer in marmer en cementtegels; nummer 5 kelderverdieping met troggewelven.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Patersstraat, 1895.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995 p. 47.
  • SCHELLEKENS J., Turnhout. De Hoofdstad van de Kempen, Zaltbommel, 1949, p. 129.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Patersstraat

Patersstraat (Turnhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.