Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout

• Adrescontrole Turnhout (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Turnhout (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

is beschermd als monument Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gevel in neoclassicistische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw met oudere (18de-eeuwse ?) kern, zie bakstenen, verankerde zijgevel met muurvlechtingen en rondboogvenstertje.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint; begane grond met schijnvoegen, uitwaaierend boven de muuropeningen; kordonvormende lijsten en lekdrempels; houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters, op de begane grond beluikt, op tweede bouwlaag met afgeronde bovenhoeken in geprofileerde omlijsting met houten windbord en ijzeren balustrade; houten vleugeldeur onder bovenlicht, met reliëfglas en/of ijzerwerk, in sobere arduinen omlijsting met entablement op consoles met palmetmotief; bewaard houtwerk.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet