Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Heden Arbeidsrechtbank. Herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), gebouwd in 1886 naar ontwerp van P.J. Taeymans, in opdracht van advocaat V. Van Hal-De Smeth die hiervoor twee percelen met woning opkocht.

Enkelhuistype met bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint; begane grond met imitatiebossage, tweede en derde bouwlaag met paneeldecoratie op dammen, fries en/of borstwering; gekorniste puilijst op klossen; kordonvormende lijsten en lekdrempels; houten kroon- en tandlijst op klossen en consoles. Risalietvormende zijtravee; poorttravee met uitgesproken balkon met balustrade waarop cartouche met initiaal "H".

Getraliede keldervensters; rechthoekige vensters met origineel houtwerk in verkleinende ordonnantie: op de begane grond in plattebandomlijsting; op de tweede bouwlaag in geriemde omlijsting met entablement en decoratief uitgewerkte leuning, in de zijrisalieten monumentaler uitgewerkt met driehoekig fronton en sleutel; op de derde bouwlaag in dito omlijsting onder kroonlijstje.

Monumentale vleugeldeur onder bovenlicht in geprofileerde omlijsting met rankwerk en cartouche; typisch houtwerk onder meer panelen, fries met met open, trigliefen, guttae,...; aansluitende voormalige koetsdoorgang.

Sobere, bakstenen achtergevel van vijf en halve traveeën met diverse uitbouwen onder meer middelste travee met balkvormige uitbouw van trapzaal met op tweede bouwlaag driedelig venster waarin geëtste figuur met zandloper en wimpel; baksteenlijsten; segmentboogvensters met bakstenen waterlijst en paneeldecoratie; boven poorttravee dakvenster onder overkragend zadeldakje met takel.

Voormalige koetsdoorgang met neoclassicistische plafond- en wanddecoratie: marmeren vloer en plintje, marmerimitatie, beschilderd stucwerk namelijk gegroefde halfzuilen, geblokte pilasters, rondboognissen, panelen, cassettenplafond met klossen, lijstwerk en stucco's,...

Gelijkaardige wand- en plafondbekleding in ruime inkomhal met trapzaal en in de verschillende woonvertrekken onder meer vleugeldeuren in omlijsting van gemarmerd hout met entablement; trapzaal met imitatiebossage, pilasters en paneeldecoratie op wanden, bekroond door koepel met lantaarn; houten bordestrap met geajoureerde, ijzeren spijlen, houten handgreep en octogonale trappaal; enfilade van grote woonvertrekken met parket, marmeren schouwen,...

• SCHELLEKENS J., Turnhout. De Hoofdstad van de Kempen, Zaltbommel, 1949, p. 126-127.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle