Villawijk 't Motje

Beschrijving

Villawijk gelegen tussen de Rumbeeksesteenweg en de Vijfwegenstraat; omvat Constantijn Duboisstraat, Gudrunplein, Guldensporen-, Jacob Van Artevelde-, Jan Breydel-, Peter Benoit-, Pieter De Coninckstraat en 't Motje; in 1975 uitgebreid met Groeningestraat en Willem van Saeftingenstraat, verlenging van 't Motje in 1986.

Voorheen lag in het park een kleine omwalde mote. Het herenhuis van burgemeester Constantijn Dubois van omtrent eeuwwisseling nam de naam "'t Motje" over; oudste bewaarde bebouwing behoorde tot dit domein: heden lokaal van de Sint-Jorisgilde naast staande wip op Gudrunplein, eenlagig gebouwtje met beluikte spitsboogvensters en dito nissen met rechthoekige vensters.

In de jaren 1930 uitgebouwd tot villapark, met verdere aanvulling tot in de jaren 1960. Verdere verkaveling in 1975 en 1986. Villa's in diverse stijlen, onder meer meer vooruitstrevend (onder meer Constantijn Duboisstraat 8-10, Guldensporenstraat 10), cottagestijl onder meer Constantijn Duboisstraat 9 van 1933, mogelijk van R. Doom, met tweezijdige bow window en typerend metselwerk in dambordpatroon, Jacob Van Arteveldestraat 15 van 1934 (ook mogelijk van R. Doom), Constantijn Duboisstraat 13 naar ontwerp van J. Van Peteghem van 1934 getypeerd door aaneensluitende wolfdaken; enkele villa's onder strooien dak, onder meer Pieter De Coninckstraat 19 van 1958 naar ontwerp van J. Delie, Jacob Van Arteveldestraat 6-8 van 1965 naar ontwerp van R. Kesteleyn.

Blokvormige villa's: onder meer Pieter De Coninckstraat 27 naar ontwerp van J. De Bruycker van 1937, met centrale bordestrap voor de overluifelde deur met bakstenen omlijsting. In het begin van de Pieter De Coninckstraat, enkele rijwoningen in meer vooruitstrevende stijl, onder meer 9-17: 11 naar ontwerp van A. Van Coillie van 1941, 13 van 1938 naar ontwerp van L. Van Hoorne, waaronder een voormalig winkelhuis met bakkerij van 1936 (nummer 9). In de wijk ook enkele magazijnen onder meer voedermagazijn van 1947 in de Pieter de Coninckstraat naast nummer 27 en een dienstencentrum, Jacob Van Arteveldestraat 9.

• Stadsarchief Roeselare 441/1933, 110/1934, 389/1934, 328/1936, 119/1938, 152/1941, 169/1947, 91/1958, 111/1965; 17/1937 (Rumbeeksesteenweg).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol