Woning Boeckstijns-Van Ael

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (nok parallel aan de straat, leien), gebouwd volgens bouwaanvraag van 1912 naar ontwerp van J. Verschoren.

Gecementeerde lijstgevel; sterk aangepaste eerste bouwlaag met groeven; puilijst; kordonvormende lijsten en lekdrempels; houten kroon- en tandlijst op consoles alternerend met paneeldecoratie. Risalietvormende inkomtravee. Rechthoekige vensters, op derde bouwlaag in geriemde omlijsting met oren, neuten en paneeldecoratie; dakkapellen in houten omlijsting met oren onder driehoekig fronton met tandlijst. Sterk aangepaste begane grond. Verwaarloosde toestand.

Interieur. Het oorspronkelijk grondplan vertoont de typische enfilade van woonvertrekken met decoratief uitgewerkte vleugeldeuren onder meer veranda met fraaie plafond- en wandbekleding en buitendeuren.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1912, dossier 71.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle