Arbeiderswoningen Siberië Overpelt-Fabriek

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ bouwkundig geheel

Gemeente Overpelt
Deelgemeente Overpelt
Straat Leon Bekaertlaan, Siberiëstraat, Lodewijk De Raetlaan
Locatie Leon Bekaertlaan 31-33, Lodewijk De Raetlaan 17-19, Siberiëstraat 28-38, 48-64, 57-59 (Overpelt)
Status (deels) bewaard

• Actualisatie bouwkundige gehelen (actualisaties: 01-08-2009 - 31-12-2010).
  • Inventarisatie Overpelt (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen Siberië Overpelt-Fabriek

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Tuinwijk Overpelt-Fabriek

Typologiearbeiderscités

Beschrijving

Arbeiderswoningen verderop ten zuidwesten, in de nederzetting Siberië. Volkshumoristische naam voor deze uithoek van Overpelt. De woningen werden eertijds allemaal verhuurd door Overpelt-Fabriek. Meer noordwaarts kwamen er in de Siberiëstraat aanvankelijk ook arbeidershuizen voor, die op een bepaald ogenblik werden afgebroken.

Type I : Dit type (Leon Bekaertlaan nummers 31-33/Siberiëstraat en Siberiëstraat nummers 28-30, 32, 36-38, 48, 50-52, 54-56, 57-59, 58, 64) is analoog aan het reeds besproken type I (zie Arbeiderswoningen Overpelt Fabriek). Het verschil ligt hierin dat de arbeiderswoningen in Siberië oorspronkelijk een losstaand haaks gemeenschappelijk dienstgebouw hadden, in plaats van een aangebouwd dito element.

• MOLEMANS J., Toponymie van Overpelt, Verhandelingen van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 6de r., 105, Gent 1976, p. 314.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk