Sociale woningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sociale woningen

Beschrijving

Woningen opgetrokken circa 1933 naar ontwerp van L. Van Ravestyn in opdracht van de Turnhoutse Maatschappij voor Goedkope Woningen, heden de T.M.H., met elementen ontleend aan de nieuwe zakelijkheid/art deco: eenheidsbebouwing van sobere enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, afgezet met muurkappen; spiegelbeeldschema.

Afwisseling van twee geveltypes: bakstenen lijstgevels met lintvoegen en uitgespaarde rondbogige inkompartij; andere met knipvoegen met uitgespaarde rechthoekige gevelvlakken en decoratief metselwerk. Rechthoekige muuropeningen met arduinen dorpel, sommige inmiddels verbouwd en/of aangepast; de nummers 37-39-41 op begane grond met glas-in-loodbovenlicht.

• HEERMAN J., 1921-1956. De Turnhoutse Maatschappij voor Goedkope Woningen herdenkt haar 35-jarig bestaan (brochure), 1956, p. 20.
  • S.N., Duizendste woning. Maatschappij voor de huisvesting, Turnhout (brochure), 1960.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle