Dokterswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat Pieter De Nefstraat
Locatie Pieter De Nefstraat 11, Turnhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Turnhout (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Turnhout (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Woonhuis en kabinet Dr. Daelemans, gebouwd circa 1939 naar ontwerp van E. Van Steenbergen; eerste van een reeks dokterswoningen te Turnhout opgetrokken tussen 1939-1941. Onderkelderd dubbelhuis van drie bouwlagen onder plat dak in de nieuwe zakelijkheid/art deco.

Lijstgevel met op de begane grond parement van travertijn, op bovenbouw bekleding met zandsteen; als erker opgevatte tweede bouwlaag met uitgeholde hoeken, laatst genoemde idem dito in de kroonlijst; op derde bouwlaag balkon met buisleuning; kordonvormende lekdrempels.

Sobere, bakstenen achtergevel met lintvoegen, langgestrekte uitbouw met verspringende bouwlaag. Oorspronkelijke, rechthoekige, metalen vensters en glaspartijen: ingenieus klapsysteem, opvallend afgerond traphalvenster met gekleurd glas in lood, grote glaspartij met kleine verdeling ter hoogte van tweede traphal.

Interieur. L-vormige plattegrond met een functionele planvoering waarbij accent op de scheiding tussen woongedeelte achteraan en praktijk vooraan: een centrale inkom met traphal, links de garage, rechts de wachtkamer met het daarachter gelegen "kabinet"; de traphal via aansluitende vestiaire en diensttrap verbonden met het achteraan, langs de tuin gelegen woongedeelte met achtereenvolgens keuken, zitplaats en woonkamer; op de eerste verdieping salon met slaapkamers en badkamer; op de tweede verdieping slaapkamers en naaikamer.

Om tot een totaalontwerp te komen tevens de binneninrichting naar ontwerp van de architect, in een sobere art deco of neostijl onder meer het meubilair van de hal, de trap, het "kabinet", zie binnendeuren met typische klinken en/of glas-in-loodraampje, de lambrisering en schouw van het salon op de bovenverdieping,...

  • Antwerps Architectuurarchief, tekeningen en plannen.
  • VAN DEN BERGHE V. & VAN DE VELDE H., Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 1955 , p. 27, 52.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 33, 113, 123.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1997

Relaties

maakt deel uit van Pieter De Nefstraat

Pieter De Nefstraat (Turnhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.