Burgerhuis naar ontwerp van Jos Verschoren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), volgens bouwaanvraag van 1910 naar ontwerp van J. Verschoren in opdracht van G. Andelhof; in eclectische stijl met sterke art-nouveau-inslag.

Bakstenen lijstgevel met verwerking van arduin onder meer in plint, muurbanden, raam-, paneel- en deuromlijsting, boogstenen,...; dynamische en sierlijke lijnvoering; driezijdige erker met arduinen vloerplaat op consoles, ijzeren leuning, gietijzeren zuiltjes op postamenten en arduinen kroonlijst waarboven balkon met leuning van typisch vloeiend ijzerwerk; houten kroonlijst op klossen en consoles; verankerde zijgevel.

Segmentbogige, getoogde en rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk en decoratieve dorpel met drup, bekroond met sgraffitopanelen onder meer beglaasde houten vleugeldeur met typisch ijzerwerk onder bovenlicht, bekroond door waterlijst met bloem- en zweepslagmotief. Twee korfboogvensters en getraliede, rechthoekige keldervensters recent vervangen door rechthoekige vitrine.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1910, dossier 117.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

Renier Sniedersstraat 11, oorspronkelijk Hofstraat 15, werd gebouwd in opdracht van ijzerwarenhandelaar Gustave Andelhof. Uit archiefonderzoek is gebleken dat de polychrome sgraffito-decoraties in art nouveau, op het hoofdgestel en boven de inkomdeur en venster van de tweede bouwlaag, ontworpen zijn door de Brusselse decorateur-entrepreneur Paul Cauchie en werden uitgevoerd door zijn atelier. De woning wordt vermeld in de publiciteitsbrochures van Atelier Paul Cauchie als “15, rue du Jardin”.

Het huis Andelhof heeft zes sgraffiti-panelen, verspreid over drie bouwlagen. De eerste bevindt zich in de deurtravee, tussen de eerste en tweede bouwlaag en boven de ronde waterlijst van de inkomdeur. Het tweede paneel bevindt zich in dezelfde travee, tussen de tweede en derde bouwlaag, net onder de vensterdorpel. De overige vier sgraffiti bevinden zich in het fries op het hoofdgestel en zijn van elkaar gescheiden door klossen.

De lijntekeningen van de sgraffiti zijn symmetrisch opgebouwd met gestileerde florale motieven en arabesken. Een vrouwenportret met rozen in het haar staat centraal in een medaillon op het paneel boven de voordeur. Typische elementen van ontwerper Paul Cauchie zijn de banderollen, pijltjes en pastilles, wisselend van kleur. Zijn circulaire motieven komen telkens voor in allerlei variaties zoals de gestileerde roos en het windroosmotief. Ook het kleurenpalet van Cauchie is herkenbaar, met de rode en roze tinten op de okerkleurige toplaag en details in wit en goud. De sgraffiti zijn telkens omgeven door een kader in dezelfde kleuren.

• Archief Cauchiehuis Brussel, Publiciteitsfolder van Paul Cauchie, s.d.
  • Stadsarchief Turnhout, Bouwdossiers, #1910/4752.
  • ARIJS H. 2016: De Cauchie-stijl: een kunsthistorische analyse van de Brusselse sgraffiti van het Cauchie-atelier, Bulletin van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, 34/2013-2015, Brussel, 227-272.
  • ARIJS H. 2011: Paul Cauchie (1875-1952): tussen feit en fictie, onuitgegeven masterproef, Vrije Universiteit Brussel, bijlage 4: prospectus, 14-25.
  • VAN RAVESTYN A. 2018: Decoratieve elementen in Turnhoutse gevels, 1890-1940, tegeltableaus en sgraffiti in bebouwd erfgoed tijdens de Art nouveau en het Interbellum, onuitgegeven masterproef, Universiteit Antwerpen, 84-90, 132-133.
  • SEGERS F. 2004: Art nouveau in Turnhout, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent.