Directeurswoning, magazijnen en leerlooierij

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat Renier Sniedersstraat
Locatie Renier Sniedersstraat 28-30, Turnhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Turnhout (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Turnhout (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Directeurswoning, magazijnen en leerlooierij

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis, eertijds met aanpalende magazijnen en achterliggende leerlooierij en huidenvetterij, zie opschrift "Ch. A. Van Bael huidevetter" in dakhelling. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), gebouwd circa 1888 naar ontwerp van P.J. Taeymans; aanpalend volume van één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), gebouwd circa 1891. Bepleisterde, gecementeerde en beschilderde lijstgevels op arduinen plint.

Woning met horizontale geleding door groeven, puilijst, kordonvormende lijsten en lekdrempels; paneelversiering, op borstwering met schijfmotief; houten kroonlijst op klossen en consoles. Rechthoekige muuropeningen met origineel houtwerk: getraliede keldervensters; op de begane grond in plattebandomlijsting met neuten; op tweede bouwlaag in geriemde omlijsting met oren, deurvenster met balkon. Decoratief uitgewerkte vleugeldeur met bovenlicht van gekleurd glas in lood, makelaar waarop wortelmotief, ijzerwerk in de vorm van een koeienkop en met trekbel.

Aanpalend volume, oorspronkelijk een bakstenen lijstgevel met drie venstertraveeën (=leerlooierij), een poorttravee en één breed venstertravee (winkel); segmentbogige muuropeningen; heden sterk aangepast tot woongedeelte.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Renier Sniedersstraat, 1888, dossier 3; 1891, dossier 38.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Renier Sniedersstraat

Renier Sniedersstraat (Turnhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.