erfgoedobject

Dokterswoning

bouwkundig element
ID: 12247   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12247

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Woning Leysen met dokterspraktijk, gelegen op een smal, diep perceel. Modern, ruim rijhuis van vier bouwlagen onder plat dak met driehoekige koepel, gebouwd in 1968 naar ontwerp van L. Jansen in samenwerking met R. Schiltz.

Betonconstructie namelijk betonnen vloerplaten en balken ingevuld met baksteen, voorgevel bekleed met gebouchardeerde arduinplaten. Horizontale markering van zowel voor- als achtergevel door quasi gevelbrede muuropeningen, vensterbanden of glaspartijen onder meer op de begane grond PVC-scherm waarin privé-inkom (links), twee garagepoorten en praktijkinkom (rechts); op vierde bouwlaag van straatgevel erker met smal venster.

Complexe planvoering met nadruk op ruimtewerking door open elementen buiten en binnen; op niveau -1/2 de kelders en gastenkamer; op de begane grond de garages aan straatkant en de speelkamer aan tuinzijde; op niveau 1/2 dokterspraktijk; op derde bouwlaag ruime living over de hele diepte met terras achteraan; vierde bouwlaag met slaapkamers, badkamer en patio; laatstgenoemde is een volledige privé-buitenruimte met een gesloten voor- en zijgevel en beglaasde wanden naar de slaapkamers en de vide; de over de twee bovenste bouwlagen doorlopende vide vergroot de ruimte van de living in de hoogte en geeft vanop de patio een uitzicht op de tuin.

  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 86-88.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997

Aanvullende informatie

In het jaar 1996 en 2001 aanzienlijk verbouwd ter hoogte van de kelderruimte en praktijkruimte (architect Luc Vanhout - Ai&M) en ter hoogte van de derde bouwlaag (architect Lou Jansen). Kelderverdieping met gastenkamers in de praktijkruimte geïncorporeerd.

Auteurs : Pevernagie, Thomas
Datum: 11-02-2019

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dokterswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12247 (Geraadpleegd op 26-10-2020)