erfgoedobject

Woning Criekemans

bouwkundig element
ID: 12248   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12248

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Criekemans
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Gelegen op een smal, lang perceel. Modern rijhuis van drie bouwlagen onder plat dak, gebouwd in 1972 naar ontwerp van P. Neefs. Door inbouw van ronde kolommen en zware balken in gewapend beton, zowel in het exterieur als het interieur, ongebruikelijke, mooie verhoudingen mogelijk; voor- en achtergevel met okerkleurige bepleistering onderbroken door horizontale, gevelbrede vensterbanden; strakke voorgevel met inkom en dubbele garage sluit goed aan bij buurwoningen; de opengewerkte achtergevel vormt een spel van vlakken, geplaatst in verschillende richtingen van 30°.

Complexe plattegrond, tevens gebaseerd op richtingen van 30° (zie lijn van trap) met nadruk op ruimte- en lichtwerking: op de begane grond garages, kamer met badkamer, inkomhal met daarachter trap; op de tweede bouwlaag een naar de zon georiënteerde, open woonruimte bestaande uit living, eethoek, keuken, berging en wc met terras; op de derde bouwlaag drie slaapkamers. De indeling bestaat uit originele, sterke composities onder meer centrale, loodrecht op de achtergevel geplaatste trap met afwisselend open en dichte wand, door ingebouwde betonconstructies indruk van "zwevende" elementen, zie plafond van living. De inrichting, muurafwerking en details zijn streng en sober.

  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 95-97.
  • DE KOONING M., Paul Neefs, in Vlees en Beton, nr. 19-20, 1992, p. 89.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Woning Criekemans [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12248 (Geraadpleegd op 02-06-2020)