erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
12251
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12251

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Met aanpalende nummers als één geheel opgevatte enkelhuizen van telkens drie traveeën en twee bouwlagen met mezzanino onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, met neoclassicistische inslag.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels; kordonvormende lekdrempels; houten kroonlijst op fijn uitgewerkte consoles. Begane grond van nummer 11 en 13 met groeven en aangepaste muuropeningen, nummer 15 sterk verbouwd. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken; in de nummers 11-13 in plattebandomlijsting met sleutel, oren en paneeldecoratie met guttae; in nummer 15 in een geprofileerde omlijsting met sleutel en ijzeren leuningen.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12251 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.