Neoclassicistisch herenhuis

Gemeente Turnhout

• Adrescontrole Turnhout (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Turnhout (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat) opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw; circa 1913 toevoeging van derde bouwlaag in zelfde stijl.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen plint; horizontale geleding door kordonvormende lijsten en lekdrempels; houten kroonlijst op consoles. Risalietvormend poorttravee uitgewerkt met imitatiebossage. Getraliede keldervensters; segmentboogvormige muuropeningen in geriemde omlijsting met sleutel, op tweede en derde bouwlaag met ijzeren leuningen en/of rolluikkasten. Poort met vleugeldeur van decoratief houtsnijwerk onder bovenlicht.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1913, dossier 24.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet