erfgoedobject

Apotheek en stadswoning

bouwkundig element
ID
12255
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12255

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamde "woning Verrijck", bestaande uit apotheek (nummer 19) en aanpalend woonhuis (nummer 21). Als één geheel opgevatte gevel van twee bouwlagen, bestaande uit een dubbelhuis van vier traveeën en een enkelhuis van drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), gebouwd in 1907 naar ontwerp van J. Verschoren in neoclassicistische stijl; circa 1911 naar ontwerp van dezelfde architect veranderingswerken aan het woonhuis.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint; horizontale markering door kordonvormende lijsten en lekdrempels; paneeldecoratie op fries. Op de begane grond van nummer 21 segmentboogvormige schuifvensters met geslepen glas en decoratieve roedeverdeling, in geriemde omlijsting met oren, guttae en sleutel met rankwerk; op tweede bouwlaag rechthoekige T-vensters in geprofileerde omlijsting. Smalle, rechthoekige vernieuwde deur onder bovenlicht van gekleurd glas in lood, in arduinen omlijsting met bekronend entablement. Houtwerk van de begane grond daterend van verbouwing in 1911.

Typisch burgerlijk interieur met enfilade van drie woonvertrekken in classicistische en art-nouveaugetinte stijl onder meer gang met mozaïekvloer, decoratieve stucplafonds, deuromlijstingen onder entablement met guirlandes en voluten, vleugeldeur en vensterpartij van veranda met geslepen glas en sierlijke roedeverdeling, Korinthische zuilen,...

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1911, dossier 89.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Apotheek en stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12255 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.