erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
12256
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12256

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Leopoldstraat. Dubbelhuis van oorspronkelijk tien traveeën met afgerond hoektravee en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met lager, aanpalend breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) met dakkapellen.

Hoofdvolume gebouwd circa 1879 naar ontwerp van P.J. Taeymans; later gevel aangepast; circa 1917 naar ontwerp van J. Van Nieuwenhuysen en circa 1924 naar ontwerp van A. Pastijn summiere inwendige verbouwingen en uitbreidingswerken in opdracht van de bank "Crédit Anversois".

Bakstenen lijstgevel op arduinen plint; verwerking van natuursteen voor puilijst, borstwering, dorpels en hoekblokken, poort- en deuromlijsting,...; eertijds bepleisterd; houten kroonlijst op klossen met tandlijst. Rechthoekige vensters met bewaard houtwerk en decoratief uitgewerkte borstweringen; aan weerszijden van hoektravee sporen van gedichte muuropeningen. Rechthoekige deur met bovenlicht in vlakke omlijsting, dito poort in geriemde omlijsting met sleutel.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, St.-Antoniusstraat, 1879, dossier 96; 1917, verg. 12/2/1917; 1924, dossier 190.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12256 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.