Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat Sint Antoniusstraat
Locatie Sint Antoniusstraat 24, Turnhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Turnhout (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Turnhout (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Leopoldstraat. Dubbelhuis van oorspronkelijk tien traveeën met afgerond hoektravee en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met lager, aanpalend breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) met dakkapellen.

Hoofdvolume gebouwd circa 1879 naar ontwerp van P.J. Taeymans; later gevel aangepast; circa 1917 naar ontwerp van J. Van Nieuwenhuysen en circa 1924 naar ontwerp van A. Pastijn summiere inwendige verbouwingen en uitbreidingswerken in opdracht van de bank "Crédit Anversois".

Bakstenen lijstgevel op arduinen plint; verwerking van natuursteen voor puilijst, borstwering, dorpels en hoekblokken, poort- en deuromlijsting,...; eertijds bepleisterd; houten kroonlijst op klossen met tandlijst. Rechthoekige vensters met bewaard houtwerk en decoratief uitgewerkte borstweringen; aan weerszijden van hoektravee sporen van gedichte muuropeningen. Rechthoekige deur met bovenlicht in vlakke omlijsting, dito poort in geriemde omlijsting met sleutel.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, St.-Antoniusstraat, 1879, dossier 96; 1917, verg. 12/2/1917; 1924, dossier 190.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1997

Relaties

maakt deel uit van Sint Antoniusstraat

Sint Antoniusstraat (Turnhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.