Drie stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie stadswoningen

Beschrijving

Drie breedhuizen van twee/drie traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (mechanische pannen), opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw; enige resten van het voormalig werkhuis van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen van de buurtlijn Antwerpen-Hoogstraten-Turnhout, gebouwd in 1887, gesloopt in 1954.

In 1910 bestaande woning van de werkhuischef (hoekhuis en nummer 1) verbouwd tot directeurswoning met inrijpoort: vanaf dan enkel hoekhuis woning van de werkhuischef en nummers 1 en 3 uitgebreid tot "logement de l'ingenieur-directeur", elk met ruime, ommuurde achtertuin.

Nummer 1 en hoekhuis: eenvoudige, bakstenen volumes; rechthoekige spaarvelden onder getrapte baksteenfries; getoogde muuropeningen.

Nummer 3: eclectisch enkelhuis met verankerde, bakstenen lijstgevel; decoratieve en constructieve verwerking van natuursteen en gele baksteen; puntgevel met aandak en topversiering op decoratieve kraagstenen; getoogde muuropeningen.

• KEUTGENS E., Het voormalig NMVB-werkhuis te Turnhout, in Rail-Revue, 5, 1986, p. 11-14.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle