Architectenwoning E. Wauters

Beschrijving

Alleenstaande eigen woning met atelier van één tot twee bouwlagen onder lessenaars- en platte daken (Vlaamse pannen, roofing), gebouwd in 1953 naar ontwerp van E. Wauters, gebaseerd op modernistische principes, zie de Belgische modernisten zoals J. Dupuis en R. Bastin; door de afmetingen van het perceel namelijk opvallend smal aan de inrit en breder naar achter toe, woning helemaal achteraan ingeplant, verscholen tussen het groen, zie imposante sequoia in tuin. In 1960 uitbreiding van het atelier namelijk op dienstgedeelte (westvleugel) verdieping toegevoegd door middel van lessenaarsdak om te keren.

Combinatie van zelfstandige, haaks op mekaar geplaatste volumes; lijstgevels van diverse materialen namelijk witgeschilderde baksteen, donkerbruine gevelsteen en breuksteen, verbroken door horizontale raampartijen; houten kroonlijst op klossen. De integratie in de natuur, de eenvoudige architectuur opgebouwd uit grote vlakken, de openwerking door middel van glaspartijen, het gebruik van natuurlijke materialen onder meer verschillende houtsoorten in het interieur,... duiden op een kennis en invloed van de Scandinavische architectuur.

Interieur met functioneel gerichte planopbouw en -inrichting: inkom, omgeven met dienstgedeelte; in dezelfde lengte-as het woongedeelte met eethoek en woonkamer, gescheiden door een schouwmassief in breuksteen; hierop twee haakse vleugels met slaapkamers waarvan één fungeert als buffer tussen inkom en terras. Alles met toepassing van ingenieuze systemen onder meer inbouwkasten, -bedden, -bureaus, schuifdeuren, ingebouwde verlichtingssystemen,....

• DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 34, 72-74, 116.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle