Zomerresidentie Les Muguets met park

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Zomerresidentie, gelegen in uitgestrekt domein, van noord naar zuid doorsneden door een monumentale eikendreef die de woning quasi rechtstreeks verbindt met het bedrijf "Van Genechten-Biermans n.v.", gelegen in de Raadsherenstraat; op de Ferrariskaart (circa 1775) reeds duidelijke aanduiding van deze rechte bomendreef.

Ten westen van deze as een kasteeltje omgeven door prachtig landschapspark met grote vijver aangelegd door landschapsarchitect en kunstschilder van Barbizon J. Rosseels, zie Kastelein 86; de Visbeek vormt gedeeltelijk de grens met Vosselaar, kruist de vijver en loopt verder noordwaarts.

Ten oosten van de as aparte beukendreef naar voormalig hoevecomplex, heden "guest house" van voormelde firma. Ten zuiden mast- en loofbos, doorkruist door paden en dreven.

Eclectisch landhuis gebouwd circa in het vierde kwart van de 19de eeuw in opdracht van de papierfabrikant de Somer-Van Genechten, heden Van Genechten-Biermans n.v., nagenoeg vierkant volume van drie/drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Beschilderde bakstenen lijstgevels met verwerking van natuursteen; voor- en achtergevel met middenrisaliet eindigend op trapgevel onder haaks zadeldakje, in voorgevel sterk uitspringend waarboven balkon met ijzeren leuning tussen postamenten; op de hoeken arkels en torentjes onder ingesnoerd spitsje met ijzeren, speervormig topornament; baksteenlijsten onder meer boogfriezen. Overwegend segmentboogvensters in plattebandomlijsting met waterlijst. Bordestrap met pijlers en topvazen leidt naar vleugeldeur met bovenlicht in arduinen plattebandomlijsting. Later toegevoegde uitbouwen tegen west- en noordgevel.

Kasteel met aparte toegangspoort tussen bakstenen pijlers met natuurstenen negblokken en deksteen waarop bolornament. Hoofdingang via ijzeren poort tussen dito zuiltjes waarop arduinen arend.

Voormalige boerderij met dienstgebouwen. U-vormig volume van acht/vier traveeën en één bouwlaag onder afgewolfde, overkragende zadeldaken (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat, mechanische pannen) met houten windborden, opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw; verankerde, gecementeerde en beschilderde lijst- en afgeknotte puntgevels; westvleugel met spaarvelden; beluikte, rechthoekige vensters onder blind boogveld met sleutel, oculi.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle