Militair complex Kazerne majoor Blairon

Beschrijving

Militair complex, gelegen tussen de Steenweg op Gierle (ten zuidoosten, hoofdinkom), de Lokerenstraat (ten zuidwesten), de Boomstraat (ten noordwesten) en de Kroonstraat (ten noordoosten), gebouwd in 1938-1939, zie eerste steen (11 maart 1938) op paradeplein, in de nieuwe zakelijkheid; bepaalde bijgebouwen uit de jaren 1950-1960.

Op 29 april 1939 de eerste soldaten van de achtste linie; vanaf 24 augustus 1946 opleidingscentrum van Sint-Niklaas overgebracht naar Turnhout; vanaf 1 oktober 1961 "O.C. Nr. 3" genaamd; in 1994 stopzetting door afschaffing van verplichte militaire opleiding.

Monumentale, rechthoekige volumes van gele baksteen met lintvoegen onder plat dak; verwerking van kunst- en natuursteen voor plint, kroonlijst, dorpels, lateien, tussenstijlen, poort-, raam- en deuromlijstingen, kordonvormende lijsten en lekdrempels, muurbanden,... Overwegend oorspronkelijke, rechthoekige metalen ramen met kleine roedeverdeling (soms enkel bovenlicht) bewaard, deels vervangen door gemoffelde aluminium, in cachot versterkt met typisch traliewerk. Originele, houten (vleugel)deuren met glas en ijzerwerk onder betonnen luifel.

Centraal paradeplein omgeven door vier langgestrekte vleugels namelijk stafblok, twee opleidingsblokken en het logement voor vast personeel met keuken en kantine.

Stafblok. Volume van éénentwintig traveeën en twee bouwlagen met souterrain; verlevendigd door verspringende gevelvlakken, afgeronde hoeken en middenrisaliet. Rechthoekige inkom samen met bovenvenster gevat in brede, arduinen omlijsting, aan straatzijde geflankeerd door schuilplaats en wachtlokaal voor schildwacht onder betonnen luifel. Omhaagd en omheind voortuintje met aan weerszijden ijzeren toegangspoort tussen twee bakstenen verlichtingspijlers met ijzeren, octogonale lampbeschermers, geflankeerd door bakstenen muurtje met ijzeren kaders van draadwerk.

Interieur. Op de begane grond feestzaal/auditorium met parketvloer en halfrond podium vóór dito muurnis, afgezet met rondboog; in uiterste travee traphallen met marmeren vloer en trappen, laatstgenoemde met typische ijzeren leuning met buisvormige handgreep, vensterleuningen met kaders van draadwerk en dito handgreep. Op de tweede bouwlaag van middenrisaliet, kamer van de kolonel met centrale uitkijk op het paradeplein, parketvloer en lambrisering met fineer van tropisch hout; burelen met oorspronkelijke wastafels en tegelvloeren in geometrisch, gekleurd patroon.

Bij twee tegenover elkaar gelegen opleidingsblokken van drieëntwintig traveeën en achterin gelegen opleidingsblok van éénentwintig traveeën vierde bouwlaag na de Tweede Wereldoorlog toegevoegd; personeelsvleugel van dertien traveeën en drie bouwlagen met recentere uitbouw uit 1974-1975: alle gemarkeerd door risalietvormende midden- en hoektravee, verticale markering door lisenen, vlaggenstokken,...; bepaalde muuropeningen gevat in een omlopende, geprofileerde kordon.

Nuts- en sportgebouwen: magazijn, garages, stookplaats met schoorsteen, burelen van de stokerij, sport- en ontspanningszalen, transportbureel, munitiedepots en intact bewaard cachot voorzien van zware houten deuren met beslag, getralied open bovenlicht en zijvenstertje.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

Bij de ingang van de Campus Blairon zijn twee gedenktekens opgericht ter nagedachtenis van het verblijf van het Opleidingscentrum Nr. 3 op deze campus. Links van de ingang, een gedenktsteen met vermelding "Opleidingscentrum Nr. 3 1946-1994". Deze steen stond oorspronkelijk opgesteld bij de vlaggenmast in het midden van blok C, toen de troepen daar werden opgesteld. De steen werd gemaakt door 1Kpl-Chef René Grigorieff en werd in 1986 op haar oorspronkelijke plaats ingehuldigd. Rechts van de ingang van de campus, is de herdenkingsplaat van de eerste steenlegging bij de bouw van de kazerne op 11 maart 1939 opgesteld.