erfgoedobject

Landhuis Les Muguets

bouwkundig element
ID
12279
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12279

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Les Muguets
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Landhuis met neoclassicistische inlag; complex volumespel van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien bedaking met op zuidelijke hoek vierkante toren van vier bouwlagen onder ingesnoerd, overkragend tentdak (leien) op stenen modillons en met met vorstenkam, vermoedelijk gebouwd in 1893 in opdracht van de familie Glénisson-Vissers, zie gevelsteen; eertijds gelegen in groot domein.

Baksteenbouw met knipvoegen op breukstenen plint met arduinen afzaat; verwerking van natuursteen voor muurbanden, puilijst, kordonvormende lijsten, dorpels, lateien, omlijstingen, hoek- en negblokken, decoratieve elementen,... Voorgevel met uitspringend linkertravee, decoratief uitgewerkt met deurvenster en balkon op consoles, geflankeerd door twee blinde oculi in vlakke omlijsting met waterlijst, ingevuld met haut-reliëfs; met fries van decoratief metselwerk en siermotieven (bijvoorbeeld diamantpunt) onder kordon met klos- en consolemotieven; met dakvenster. Aanpalend terras, eertijds afgezet met balustrade. Verhoogd portaal met segmentboogarcade op Toscaanse zuil, eertijds bekroond met balkon, heden opgevuld met recentere uitbouw.

Sobere achtergevel. Rechthoekige muuropeningen met getoogde ontlastingsboog, in toren met stenen tussenstijlen, in linkertravee met bekronende kordon; deels vernieuwd houtwerk. Houten vleugeldeur met glas en decoratief ijzerwerk, korfbogige, houten zijdeur met bovenlicht.

Het voormalige koetshuis, palend aan de noordelijke zijgevel, heden vervangen door recente L-vormige aanbouw van één bouwlaag

IJzeren poort met inscriptie tussen bakstenen pijlers met arduinen deksteen en plint. Zij-ingang via Lokerenstraat.

  • GILLIS C., Terugblik op Turnhout, Turnhout, 1985, p. 76.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis Les Muguets [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12279 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.