erfgoedobject

Huis De Wieltjes

bouwkundig element
ID
12281
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12281

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Wieltjes
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Landhuis in cottagestijl met omgevend park, gebouwd in 1891 als buitenverblijf voor notaris A. Boone; oorspronkelijk met groter domein; in 1990 gerestaureerd naar ontwerp van architect Coens, enkel oostgevel uitgebreid met een houten, rechthoekige erker.

T-vormig volume van drie traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder overkragende zadeldaken (leien) op houten, opengewerkte schoorstukken. Baksteenbouw met gecementeerde onderdelen; lijst- en puntgevels. Tuingevel (ten zuiden) met gevelbreed terras op de bel-etage en dito balkon op de bovenverdieping met telkens drie deurvensters; terras met trap, afgezet met decoratieve ijzeren leuning; balkon met houten leuning op vier gietijzeren zuiltjes; zolderverdieping met dito balkonnetje onder afgewolfd dakje met ijzeren windvaan. Naar inkom in westgevel aparte trap met zelfde ijzeren leuning.

In souterrain getoogde muuropeningen; voorts overwegend rechthoekige muuropeningen met arduinen dorpel en latei onder getoogde ontlastingsboog, bloktand op borstwering. De overkragende daken en de vormgeving van de zuidgevel zouden gebaseerd zijn op Viollet-le-Duc's concept van een landhuis.

Interieur met dienstruimtes in souterrain; leefruimtes op de bel-etage en slaapkamers op de bovenverdieping en zolder. Park met vijver, paden, speciale boomsoorten, grasvelden en bloemperken.

  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 44-45.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis De Wieltjes [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12281 (Geraadpleegd op )