Villa Het Beukenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Het Beukenhof

Beschrijving

Villa in cottagestijl; toegangspoort met arduinen hekpijlers onder deksteen. Complex volumespel van vijf traveeën en één tot twee bouwlagen onder verspringende, overkragende zadeldaken (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat, mechanische pannen) op modillons, opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw of eerste kwart van de 20ste eeuw.

Baksteenbouw met verwerking van gesinterde baksteen onder meer in ontlastingsbogen, van arduin onder meer in boogstenen; diverse baksteenlijsten onder meer getrapte lijst, boogfriezen. Combinatie van in- en uitspringende lijst- en puntgevels, laatstgenoemde met open vakwerk en topversiering.

Rechthoekige vensters met ijzeren latei onder segmentbogige ontlastingsboog; getoogde vensters; rondboogvensters onder meer deurvensters, zie zij-ingang; overwegend nog originele roedeverdeling in de bovenlichten. Rechthoekige, houten deur met reliëfglas en ijzerwerk onder getoogd bovenlicht. Hoektravee (rechts) onder plat dak, houten luifel aan inkomportaal, erker tegen oostgevel en terras palend aan achtergevel later toegevoegd.

Achterin gelegen vijver met ijzeren bruggetje.

Bijgebouw (Heizijde nummer 233), voormalige conciërgerie, stallingen, en zo meer; heden gerestaureerd en aangepast tot woning. Verankerde, bakstenen volumes onder overkragend zadeldak (nokrichting parallel aan en loodrecht op de straat, mechanische pannen); vierkant torentje onder ingesnoerde spits (leien); gelijkaardige baksteenlijsten; houten kroonlijst op modillons; overwegend segmentboogvormige muuropeningen met arduinen dorpels en boogstenen.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle