Herenhuis Meses-Goris

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Meses-Goris

Beschrijving

Voormalig woonhuis van de familie Meses-Goris, stichter van de daarnaast gelegen en intussen gesloopte papierfabriek, zie initialen "M", "G" op ijzeren poort tussen bakstenen pijlers (zie straatnota), heden school voor Rudolf Steinerpedagogie.

Vrijstaand dubbelhuis van zeven traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), opklimmend tot 1874, zie gevelsteen in achtergevel, in neoclassicistische stijl.

Bakstenen lijstgevel op arduinen plint met knipvoegen en bepleisterde en beschilderde onderdelen onder meer muurbanden, puilijst, panelen, kordonvormende lijsten en lekdrempels, vensteromlijstingen,... Risalietvormend deurtravee; op hoek uitsparing voor beeld; houten kroon- en tandlijst op klossen en consoles. Getraliede keldervensters; getoogde benedenvensters in plattebandomlijsting met oren en pseudo-sleutel; rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren; vleugeldeur met bovenlicht van mooi houtsnijwerk, zie panelen, makelaar en fries van trigliefen en metopen in getoogde, geriemde omlijsting met decoratieve sleutel geflankeerd door festoenen; bewaard houtwerk.

Achtergevel met overwegend getoogde vensters, twee rechthoekige vensters onder ijzeren latei en beglaasde vleugeldeur; ter hoogte van rechter travee puntgeveltje onder licht overkragend zadeldak en recentere uitbouw onder plat dak; overdekt en opengewerkt houten terras.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle