erfgoedobject

Modernistische Woning Van der Veken

bouwkundig element
ID: 12302   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12302

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning gebouwd in 1979 naar ontwerp van P. Neefs. Sober, zuiver volume van beton en baksteen, van één tot twee bouwlagen onder complexe bedaking met krachtig, gebogen silhouet (roofing); spanning tussen de rechte (muren) en gebogen (daken) vlakken; horizontale raambanden.

Interieur met ingenieus grondplan: de dienstruimtes (garage, berg- en stookplaats) centraal gelegen in een donkere zone; aan weerskanten de leefruimtes namelijk aan de straatkant, in het volume van één bouwlaag, drie slaapkamers en een badkamer; achteraan, in het volume van twee bouwlagen, de inkom met vestiaire en W.C., voorts bureau, eethoek en keuken; een originele trap van twaalf treden naar de living boven de garage; gevelbrede living met brede lichtinval via de horizontale raamband die tegelijkertijd onrechtstreeks licht geeft aan keuken en inkom.

De spectaculaire dakvorm (overspanning van 10,5 x 8 meter) komt ook in het interieur visueel sterk tot uiting: bepaalde muren van de inkom en keuken slechts opgetrokken tot deurhoogte en verdergezet in glas.

  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 103-104.
  • DE KOONING M., Paul Neefs, in Vlees en Beton, nummer 19-20, 1992, p. 125.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Modernistische Woning Van der Veken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12302 (Geraadpleegd op 11-11-2019)