erfgoedobject

Huis Het Heilig Bloed

bouwkundig element
ID
12316
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12316

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Het Heilig Bloed
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), 19de-eeuwse gevel met oudere kern, zie steile dakhelling, muurvlechtingen en zijpuntgevels met aandak en schouderstukken. Eerste vermelding zou dateren van 1595; verbouwingen in het vierde kwart van de 18de eeuw; circa eerste kwart van de 19de eeuw pastorie; van 1837 tot het vierde kwart van de 20ste eeuw dekenij; uitbreidingen in het vierde kwart van de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw; recente aanbouw.

Verankerde, met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel op arduinen plint; houten kroonlijst op klossen. Muuropeningen in plattebandomlijsting met sleutel: getoogde vensters, op de begane grond met arduinen dorpel en ijzeren rolluikkast; rondboogpoort. Oorspronkelijke achtergevel circa het vierde kwart van de 19de eeuw -eerste kwart van de 20ste eeuw uitgebreid met sobere, bakstenen uitbouw onder plat dak met getoogde vensters. Beglaasde, houten vleugeldeur met decoratieve, ijzeren roedeverdeling geeft toegang tot deels bewaarde veranda onder beglaasd half schilddak met houtwerk, uitgewerkt met pilastertjes onder kroonlijstje op klossen met dropmotief, en met ijzeren roedeverdeling.

  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 95-96.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis Het Heilig Bloed [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12316 (Geraadpleegd op 18-06-2021)