is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steeg met bedrijven
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steeg met bedrijven
Deze vaststelling was geldig van tot
Steeg gaat gedeeltelijk terug op het zogenaamd "gasthuismuurkestraatje" tussen de Warandestraat en de Gasthuisstraat (zie Sint-Antoniusstraat) dat onder meer liep langs de papierfabriek: in 1833 begon A.J. Glénisson een eigen drukkerij in de Renier Sniedersstraat; in 1837 oprichting van de firma J.E. Glénisson-A. Van Genechten in de Merodelei; na een scheiding tussen de vennoten in 1856 vestiging van "Glénisson & zonen" in de Warandestraat tot circa 1890; de fabrieksgebouwen nadien nog gebruikt als de gemeenteschool van A.F. Jacobs en later als onderdak voor arme gezinnen; circa 1939 fabriek door de stad afgebroken.
Volgens gravures zou het hoekhuis nummer 23 tevens teruggaan op een dienstgebouw van de fabriek, zie afbeelding op gravure van E. Toovey met inscriptie "bureaux et magasins". De bedrijfsgebouwen palend aan de linkerkant van de steeg refereren nog enigszins aan de industriële site: langgestrekte, verankerde bakstenen volumes van twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan en loodrecht op de straat, mechanische, Vlaamse pannen) met rechthoekige of segmentboogvormige muuropeningen.
Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)