erfgoedobject

Steeg met bedrijven

bouwkundig element
ID
12320
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12320

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steeg met bedrijven
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Steeg gaat gedeeltelijk terug op het zogenaamd "gasthuismuurkestraatje" tussen de Warandestraat en de Gasthuisstraat (zie Sint-Antoniusstraat) dat onder meer liep langs de papierfabriek: in 1833 begon A.J. Glénisson een eigen drukkerij in de Renier Sniedersstraat; in 1837 oprichting van de firma J.E. Glénisson-A. Van Genechten in de Merodelei; na een scheiding tussen de vennoten in 1856 vestiging van "Glénisson & zonen" in de Warandestraat tot circa 1890; de fabrieksgebouwen nadien nog gebruikt als de gemeenteschool van A.F. Jacobs en later als onderdak voor arme gezinnen; circa 1939 fabriek door de stad afgebroken.

Volgens gravures zou het hoekhuis nummer 23 tevens teruggaan op een dienstgebouw van de fabriek, zie afbeelding op gravure van E. Toovey met inscriptie "bureaux et magasins". De bedrijfsgebouwen palend aan de linkerkant van de steeg refereren nog enigszins aan de industriële site: langgestrekte, verankerde bakstenen volumes van twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan en loodrecht op de straat, mechanische, Vlaamse pannen) met rechthoekige of segmentboogvormige muuropeningen.

  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 110-112.
  • DE KOK H. & VAN AUTENBOER E., Turnhout. Groei van een stad, Turnhout, 1983, p. 235 e.v.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Warandestraat 23, 27, 29: aan de linkerkant van de steeg zijn enkele gebouwen gesloopt en hier zijn nieuwbouwwoningen gezet. Deze nieuwbouwwoningen zijn onderdeel van het bouwproject “Jacobsmarkt” en hebben als adres Jacobsmarkt 29, 30 en 31. De rest van de steeg is intact gebleven. Het nummer 29 is niet gesloopt, hier is echter wel een huisnummerwijziging geweest, nummer 23 is gebleven maar de vroegere nummers 27-29 zijn nu 29-31. Deze gebouwen zijn echter gewoon bewaard gebleven. Het is enkel in de steeg zelf waar enkele van de oude bedrijfsgebouwen gesloopt zijn en waar nu nieuwbouw op staat. Deze oude bedrijfsgebouwen hadden geen huisnummer.
  • Informatie van de gemeente, 2012-2014.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Steeg met bedrijven [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12320 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.