erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID: 12322   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12322

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen met mezzanino onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verwerking van arduin onder meer voor de plint, puilijst, poortomlijsting, balustrade en kordonvormende lekdrempls; imitatiebossage op de begane grond; centraal poortrisaliet, op bovenverdieping met pseudo-negblokken en balkon met balustrade op consoles; fraaie gevelafsluiting met mezzaninovenstertjes, alternerend met panelen en consoles versierd met festoenen onder houten kroonlijst.

Rechthoekige vensters, op de begane grond met dorpels op consooltjes, op de bovenverdieping met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting met sleutel en paneeldecoratie met schijfmotief op borstwering. Rechthoekige houten vleugeldeur met bovenlicht in omlijsting met schijfmotief; schampijzers en schoenschraper.

Gang met typische wand- en plafonddecoratie onder meer stucwerk, panelen, muurpilasters met Corinthisch kapiteel. Sobere, bakstenen achtergevel met later aangebouwde veranda.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12322 (Geraadpleegd op 09-07-2020)