Cultuur- en ontmoetingscentrum de Warande

Beschrijving

Centraal gelegen op een perceel begrensd door de Warandestraat ten zuiden, de Wezenstraat ten westen, de Kasteeldreef ten noorden en de Broedersstraat ten oosten, gebouwd in twee fasen tussen 1967-1977 (eerstesteenlegging op 27/12/1967) naar ontwerp van architecten F. Schoeters, C. Vanhout en E. Wauters, de omgevende beplantingen naar ontwerp van landschaps- en tuinarchitect Carlier.

Op het terrein een bronzen beeld van de stripfiguur Adhemar uit 1991 naar ontwerp van L. Goovaerts en enkele oude bomen aan de Warandestraat. Eertijds maakten de gronden deel uit van de kasteelwarande; van 1875-1956/57 was hier het voormalig ziekenhuis gelegen.

Uitgestrekt complex van beton en donkerbruine, handgevormde baksteen van één tot twee bouwlagen onder plat dak; stalen ramen en buitendeuren met bronskleurig glas. Brutalistische vormgeving gekenmerkt door een samenvoeging van tegenover elkaar in- en uitspringende autonome, geometrische volumes onder meer de beeldbepalende cilindervorm van de schouwburg, een opvallende horizontaliteit en een massiviteit ontstaan door de geslotenheid, soms doorbroken met grote glaspartijen, en het ruw materiaalgebruik zowel in het exterieur als in het interieur.

Sober interieur met functionele planvoering: bakstenen binnenmuren gecombineerd met betonnen balken, pijlers en vloeren. Uitgebreide infrastructuur. Souterrain met onder meer kleine en grote vergader- of lesloka(a)l(en), keuken, cafetaria, atelier, drukkerij, videostudio, magazijnen, bergingen, stookplaats,...

Op de begane grond centrale hal met onder meer balie, tevens dienst doende als ontmoetings- en tentoonstellingsruimte, en foyer,...; (links) tentoonstellingsruimte verdeeld over de twee bouwlagen en cafetaria; (rechts) de Stedelijke Openbare Bibliotheek met leeszaal, jeugdbibliotheek, discotheek,...; achter vestiaire ruime schouwburgzaal in een opvallende amfitheatervorm met orkestbak en scene en omringende trapzaal, tevens dienst doende als foyer. Op bovenverdieping tentoonstellingsruimte, conferentiezaal, polyvalente zaal, burelen, artiestenbar,...

Een derde, onuitgevoerde bouwfase voorzag via een overdekte loopbrug een verbinding tussen de schouwburg en een tweede volume, gelegen op het huidige parkeerterrein (ten noorden) met lokalen voor stedelijke academiën van muziek en Schone Kunsten, een kleine polyvalente ruimte, een restaurant, twee ondergrondse parkeerruimtes,...

• BRAEM R., Renaat Braem kiest architectuur, in Openbaar Kunstbezit, XIV, 1976, p. 78-79.
  • DE ROECK J., Culturele centra in Vlaanderen, in Ons Erfdeel, 1981, p. 27-38.
  • GOEDLEVEN E., Cultural Centres and Cultural Boards, in Adult education and leisure in Flanders, 1968, p. 61-76.
  • MERTENS J., Kultuur- en ontmoetingscentrum De Warande, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Gent, 1980-1981.
  • S.N., Cultuur-en ontmoetingscentrum De Warande, in Culturele centra in Vlaanderen, 1978, p. 76-79.
  • S.N., Warande-info, Turnhout, 1972.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle