Neoclassicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat Warandestraat
Locatie Warandestraat 49, Turnhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Turnhout (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Turnhout (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 17-05-1999.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Herenhuis van twee/drie traveeën aan weerszijden van afgeronde hoek van drie traveeën met souterrain en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien), waarvoor bouwaanvraag van 1881 naar ontwerp van H. Vandenplas.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint, belijnd met groeven (begane grond), puilijst, kordonvormende lijsten en lekdrempels (hoektravee), fries met medaillons, uitgewerkt als leeuwenkopjes, en houten kroon- en tandlijst op klossen. Hoektravee geflankeerd door paneeldecoratie en gekoppelde kolossale pilasters met Ionisch kapiteel; balkon met balustrade op zware, decoratieve consoles.

Getraliede keldervensters; rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met arduinen dorpel en paneeldecoratie op borstwering; centrale vensters van hoektravee en derde bouwlaag met diamantpuntsleutel, oren en guttae; ijzeren leuningen op tweede en derde bouwlaag Achtergevel met op zuidwestelijke hoek ronde traptoren onder ingesnoerde spits (leien). Getoogde keldervensters; rechthoekige vensters in plattebandomlijsting of met dito bekroning; opvallend traphaltravee met brede vensters van geëtst glas onder meer rechthoekige uitbouw met op tussenniveau rondboogvenster onder dito dak (leien), met blinde balustrade en geflankeerd door hoekpilasters.

Typische aankleding van het interieur: wandbekleding met imitatiebossage of paneeldecoratie alternerend met Corinthische pilasters; stucplafond met verschillende geometrische en florale lijsten op klossen, rozetten en cassetten; mooie traphal onder koepelgewelf met cassettenplafond en lantaarn, bordestrap met ijzeren leuning, houten handgreep en trappaal; uitbouw op eerste tussenniveau, afgezet met dubbele rondboog en balustrade; op tweede tussenniveau met rondboogarcade op Corinthische, gecanneleerde zuilen en balustrade; paneeldeuren, sommige met geëtst glas, met entablement en typische versieringsmotieven (rozetten, guttae,...) of lijsten.

  • Stadsarchief Turnhout, Sint-Antoniusstraat, 1881, doss. 12.
  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 112.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Warandestraat

Warandestraat (Turnhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.