Neoclassicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat Warandestraat
Locatie Warandestraat 57, Turnhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Turnhout (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Turnhout (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Neoclassicistisch herenhuis en Bank van Turnhout

Deze bescherming is geldig sinds 19-04-1999.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Herenhuis van vier/twee traveeën aan weerszijden van afgeronde hoek van drie traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, kunstleien), opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw; vormt met aanpalende eenheidsbebouwing van de Gemeentestraat (nummers 2-4) een gaaf, homogeen geheel.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint; belijnd met groeven (begane grond), puilijst, kordonvormende lijsten en lekdrempels en houten kroon- en tandlijst op klossen en consoles; hoek- en linkertravee geritmeerd door lisenen, op de begane grond beraapt; hoektravee met evenbreed balkon met afgeronde, ijzeren leuning op zware, decoratieve consoles; traphaltravee (Gemeentestraat) met onregelmatige travee-indeling.

Rechthoekige vensters, op de begane grond met ijzeren rolluikkasten, op de tweede bouwlaag in geriemde omlijsting met oortjes, kroonlijstje en balustrade. Rechthoekige deuromlijsting met in sleutel afbeelding van de passer en winkelhaak, refererend aan de beeldhouwer Lodewijk Bartels die hier zijn atelier zou gehad hebben; vleugeldeur met bovenlicht van fraai houtsnijwerk onder meer lijsten, makelaar uitgewerkt als fijn, Corinthisch zuiltje, panelen met onder meer rondbogig fronton op consooltjes met vrouwenhoofdjes, omringd met loofwerk.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Warandestraat

Warandestraat (Turnhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.