erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID: 12331   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12331

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis van vier/twee traveeën aan weerszijden van afgeronde hoek van drie traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, kunstleien), opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw; vormt met aanpalende eenheidsbebouwing van de Gemeentestraat (nummers 2-4) een gaaf, homogeen geheel.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint; belijnd met groeven (begane grond), puilijst, kordonvormende lijsten en lekdrempels en houten kroon- en tandlijst op klossen en consoles; hoek- en linkertravee geritmeerd door lisenen, op de begane grond beraapt; hoektravee met evenbreed balkon met afgeronde, ijzeren leuning op zware, decoratieve consoles; traphaltravee (Gemeentestraat) met onregelmatige travee-indeling.

Rechthoekige vensters, op de begane grond met ijzeren rolluikkasten, op de tweede bouwlaag in geriemde omlijsting met oortjes, kroonlijstje en balustrade. Rechthoekige deuromlijsting met in sleutel afbeelding van de passer en winkelhaak, refererend aan de beeldhouwer Lodewijk Bartels die hier zijn atelier zou gehad hebben; vleugeldeur met bovenlicht van fraai houtsnijwerk onder meer lijsten, makelaar uitgewerkt als fijn, Corinthisch zuiltje, panelen met onder meer rondbogig fronton op consooltjes met vrouwenhoofdjes, omringd met loofwerk.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12331 (Geraadpleegd op 09-07-2020)