Hoeve Het Epelaar

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Epelaar

Beschrijving

Heden hoeve bij stoeterij Arabica; boerderij met losstaande bestanddelen uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw, bestaande uit woonstalhuis van acht traveeën met aanbouwsels (nok parallel aan de straat), vrijstaande stal en langsschuur, ieder van vijf traveeën, respectievelijk ten noorden (nok parallel aan het woonstalhuis) en ten westen (nok loodrecht op het woonstalhuis).

Verankerde, witgeschilderde bakstenen gebouwen onder overkragend zadeldak (mechanische pannen, golfplaten), boven het woongedeelte met later aangebrachte klimmende dakkapel. Sober versierde gevels met spaarvelden, lisenen en een baksteenfries. Overwegend rechthoekige muuropeningen met houten latei en luiken voor de vensters. Deels opengewerkte schuur met zichtbare gebinten.

Auteurs: Plomteux, Greet