erfgoedobject

Klooster

bouwkundig element
ID
12366
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12366

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig klooster van de zusters annonciaden van Huldenberg, op 28 september 1906 naar Vlimmeren gekomen om er een meisjesschool op te richten. Kort daarop werden, door toedoen van gravin Le Grelle, een klooster en een school gebouwd naar ontwerp van Antwerps aannemer Ch. Van Roey .

Voormalig klooster van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis met bakstenen lijstgevel, verlevendigd met gecementeerde muurbanden en afgewerkt met houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Risalietvormende deurtravee. Rechthoekige vensters onder blind korfbogig spaarveld met gele en rode baksteen en zandstenen sleutel; origineel houtwerk met gietijzeren rolluikkasten.

Vernieuwde schoolgebouwen, opgetrokken in de jaren 1950-1960.

  • OOSTVOGELS J., De zusters annonciaden van Huldenberg, in De Vlierbes, XIV, 1992, p. 77-90.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Klooster [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12366 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.