Gemeentehuis Vlimmeren en jongensschool

Beschrijving

Zogenaamd Vlimmerlee, ontmoetingscentrum samengesteld uit de voormalige jongensschool, het voormalige gemeentehuis en een recent gereconstrueerd gebouw ter plaatse van de vroegere onderwijzerswoning. In 1992 gerestaureerd en gerenoveerd.

Symmetrisch uitgewerkt schoolgebouw van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), voorheen met klaslokalen aan weerszijden van de middengang; de rechterklas met inkomtravee is van 1912 naar ontwerp van provinciaal architect J. Taeymans; de linkerklas werd in dezelfde trant bijgebouwd in 1937, samen met de gaanderij; het hele gebouw is heden verbouwd tot één lokaal, dat benut wordt als turnzaal en repetitieruimte voor de fanfare. Verankerde bakstenen lijstgevels met muurbanden van gesinterde baksteen, spaarvelden en grote segmentbogige muuropeningen met tussendorpel voor de deur. Recente verbouwingen achteraan.

Voormalig gemeentehuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect P.J. Taeymans van 1901, opgericht en afgewerkt in 1902 en volgende onder leiding van zijn zoon Julius, zie onder meer arduinen gedenksteen in portaal. Voordien vergaderde de gemeenteraad in een daarvoor bestemde kamer in de onderwijzerswoning. Het nieuwe gemeentehuis moest tegen de onderwijzerswoning worden aangebouwd om eventuele vergroting van de school toe te laten. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), waarin groot getrapt dakvenster met pinakel en bolornament. Bak- en zandstenen lijstgevel met sierankers en vlaggenmasten, gemarkeerd door contrasterende witte muurbanden, booglijsten en -stenen, houten kroonlijsten en een gevelsteen met opschrift "GEMEENTEHUIS". Kenmerkende pui met arduinen trap van dertien treden en mooie smeedijzeren leuning. Kloosterkozijnen, spiegelboogdeuren en portaal met tudorboogvormige omlijstingen, hetzij uitgewerkt als blind boogveld met ruitvormig metselwerk (onder meer met gesinterde baksteen), hetzij als doorgang. Begane grond voorheen met zaal voor de wacht, bergplaatsen en doortochtgevangenis, bel-etage met raadzaal en secretariaat.

Recent gebouw van vier traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), opgetrokken ter vervanging van de voormalige onderwijzerswoning. De bakstenen voorgevel met rechthoekige muuropeningen onder tudorbogig spaarveld geïnspireerd op de gevel van het gemeentehuis, refereert in geen enkel opzicht aan de voormalige woning.

• Beerse Archief Bouwdienst, Vlimmeren, dossier Gemeenteschool.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Vlimmeren, dossier 1.