Villa Den ouden Barreel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Vosselaar
Deelgemeente Vosselaar
Straat Antwerpsesteenweg
Locatie Antwerpsesteenweg 14-16, Vosselaar (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Vosselaar (adrescontroles: 06-02-2007 - 06-02-2007).
  • Inventarisatie Vosselaar (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Den ouden Barreel

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Villa gelegen in domein met vijver, oude bomen, en zo meer. Eclectisch landhuis van vier traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder complexe leien bedaking met dakkapelletjes en schoorstenen, gebouwd in 1899, zie gevelsteen in hekpijler van poort; oude benaming die zou teruggaan op een nabijgelegen herberg.

Verankerde baksteenbouw met verwerking van natuursteen voor muurbanden, dorpels, lateien, aandak, boogstenen, sierelementen,...; gebruik van gesinterde baksteen in ontlastingsbogen.

Decoratieve uitwerking: in hoofdgevel risalietvormende puntgevel met Brugse travee, overhoekse pinakels, ruime terrassen en balkons afgezet met ijzeren leuning; oostelijke zijgevel met toren onder ingesnoerde spits eindigend op vorstenkam en windvaantje, uitbouw met rookkanaal dat via een getrapte luchtboog, uitgewerkt met rondbogen, verbonden is met dat van het hoofdvolume. Getoogde, rechthoekige en rondbogige muuropeningen met overwegend kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

Ter hoogte van nummer 14 voormalig koetshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met laadluik onder haaks overkragend zadeldakje met houten windborden; segmentboogvormige muuropeningen; heden buiten het domein gelegen, aangepast en uitgebreid.

  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 2. De omliggende gemeenten, Antwerpen-Amsterdam, 1980, p. 270.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpsesteenweg

Antwerpsesteenweg (Vosselaar)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.