erfgoedobject

Villa Den ouden Barreel

bouwkundig element
ID
12375
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12375

Juridische gevolgen

Beschrijving

Villa gelegen in domein met vijver, oude bomen, en zo meer. Eclectisch landhuis van vier traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder complexe leien bedaking met dakkapelletjes en schoorstenen, gebouwd in 1899, zie gevelsteen in hekpijler van poort; oude benaming die zou teruggaan op een nabijgelegen herberg.

Verankerde baksteenbouw met verwerking van natuursteen voor muurbanden, dorpels, lateien, aandak, boogstenen, sierelementen,...; gebruik van gesinterde baksteen in ontlastingsbogen.

Decoratieve uitwerking: in hoofdgevel risalietvormende puntgevel met Brugse travee, overhoekse pinakels, ruime terrassen en balkons afgezet met ijzeren leuning; oostelijke zijgevel met toren onder ingesnoerde spits eindigend op vorstenkam en windvaantje, uitbouw met rookkanaal dat via een getrapte luchtboog, uitgewerkt met rondbogen, verbonden is met dat van het hoofdvolume. Getoogde, rechthoekige en rondbogige muuropeningen met overwegend kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

Ter hoogte van nummer 14 voormalig koetshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met laadluik onder haaks overkragend zadeldakje met houten windborden; segmentboogvormige muuropeningen; heden buiten het domein gelegen, aangepast en uitgebreid.

  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 2. De omliggende gemeenten, Antwerpen-Amsterdam, 1980, p. 270.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Den ouden Barreel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12375 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.