Villa Bergenend

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Vosselaar
Deelgemeente Vosselaar
Straat Antwerpsesteenweg
Locatie Antwerpsesteenweg 63, Vosselaar (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Vosselaar (adrescontroles: 06-02-2007 - 06-02-2007).
  • Inventarisatie Vosselaar (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Bergenend

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Vrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat, mechanische pannen), gebouwd in 1933 met elementen ontleend aan de art deco en cottagestijl.

Combinatie van bakstenen lijst- en puntgevel met gecementeerde en/of beschilderde onderdelen en muurvlakken onder meer imitatiestijlwerk op fries en puntgevel; linkertravee met uitspringende puntgevel onder overkragend zadeldak, driezijdige erker waarboven balkon met getrapte leuning; twee rechtertraveeën met opengewerkt inkomportaal; tegen zijgevel quasi gevelhoge, rondboogvormige erker; verankerde zijpuntgevels. Overwegend rechthoekige muuropeningen, in voorgevel onder meer met trapeziumvormige omlijsting met pseudo-sleutel, in portaal met decoratieve uitwerking van de afgeronde bovenhoeken; in puntgevel variaties op spitsboog- en rondboogvorm.

  • Gegevens verstrekt door eigenaar.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpsesteenweg

Antwerpsesteenweg (Vosselaar)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.