Woning Bluekens

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Vosselaar
Deelgemeente Vosselaar
Straat Antwerpsesteenweg
Locatie Antwerpsesteenweg 164, Vosselaar (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Vosselaar (adrescontroles: 06-02-2007 - 06-02-2007).
  • Inventarisatie Vosselaar (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Woning Bluekens

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Vrijstaande moderne woning onder plat dak, gebouwd in 1933 naar ontwerp van E. Van Steenbergen (ontwerp van 6/12/1932). Combinatie van een vierkante -mits kleine uitsprong aan achterzijde- hoofdbouw van twee bouwlagen (het woongedeelte) en een aanpalende rechthoekige achterbouw van één bouwlaag (oorspronkelijk het washuis).

Witgeschilderde en bepleisterde baksteenbouw; voor- en rechter zijgevel met plint uitgewerkt als bloembak; kroonlijst. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk onder meer horizontale raambanden, op begane grond doorgetrokken over de hoeken met op de hoeken dammen van een smalle baksteen met brede voeg, monumentaal traphalvenster in achtergevel met vernieuwde beglazing en indeling; in zijgevels patrijspoort en luchtgaten in een gelijkaardige vorm.

Interieur met functioneel grondplan; overwegend behouden indeling, bepaalde functies veranderd: op de begane grond inkom met traphal, gevelbrede woonkamer, voormalige keuken met luchtige eethoek heden bureau, onderkelderd washuis met toilet achteraan heden keuken; dichtgemaakte pergola heden badkamer; bovenverdieping met slaapkamers en inbouwkasten op de overloop.

  • Antwerps Architectuur Archief, plannen.
  • VAN DEN BERGHE V. & VAN DE VELDE H., Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 1955, p. 50, afb. 142-145.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpsesteenweg

Antwerpsesteenweg (Vosselaar)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.